Apr 222012
 
 22nd April 2012 21:24JST  , , , , , ,  Add comments

Laat ik beginnen met iedereen te feliciteren met de politieke doorbraak in Nederland. Ze hebben het nog lang uitgehouden met dat gedooggedrocht, ik had ze nog geen twaalf maanden gegeven. Maar zolang Henk en Ingrid hun 130 kleine pleziertjes mochten hebben, en er periodiek een verworven waarde geofferd werd, vond Grote Geert het natuurlijk fantastisch. Ik hoop dat VVD-stemmers hun lesje geleerd hebben: nee, de VVD is niet liberaal en niet vrijheidslievend (*kuch* Teeven *kuch*), en al helemaal niet economisch verantwoord, met  haar HRA-piketpaaltjes. En ja, dat wisten we al voor de vorige verkiezingen, evenals dat ze maar al te graag met verloren zoon Wilders het bed in wilde  duiken. Nu is het allemaal letter voor letter uitgespeld, dus niemand kan zich meer achter naïviteit verstoppen. Dat kost dan twee jaar zonder structurele hervormingen maar met botte bijl, en is Nederland internationaal gezakt tot de gekke schreeuwlelijk waar iedereen zijn schouders over ophaalt. Herkansing in september jongens, ik zal mijn steentje per brief bijdragen.

Sorry, dat moest er even uit. Dan nu naar belangrijke zaken. Velen hebben gevraagd hoe ik nou woon hier, want dat fietsen is leuk en aardig, maar verder weinig interessant. Ik moest even het huis op orde krijgen, bijvoorbeeld toestemming vragen om spijkertjes in de muur te slaan, maar here goes.

Ik woon op de campus van het onderzoeksinstituut RIKEN, althans op de locatie in Wako, want er zijn ook afdelingen elders in het land. Het zogenaamde International House biedt woonruimte voor buitenlandse werknemers en bezoekers voor een periode van één tot twaalf maanden. Ik moet dus op een gegeven moment verhuizen, en wil dat ook graag, want op dit moment speelt mijn leven zich hoofdzakelijk binnen nog geen vierkante kilometer af. Maar voorlopig is dit een prima oplossing, en zeker toen ik aankwam was het erg fijn dat alles al geregeld was.

Ik zit in één van de grotere appartementen, van 45 m2, met een ruime slaapkamer en een woonkamer waarnaast een keuken, en een aparte badkamer, op de eerste verdieping van een gebouwtje met vier van deze appartementen. Het is gemeubileerd, en voorzien van TV, wasmachine en -droger, internet, oven/magnetron, rijstkoker enz. Hier zijn wat foto’s.

Woonkamer

Keuken, badkamer, gang

Slaapkamer

Het bevalt tot nu toe reuze goed. Voor Japanse normen is het ruim en vrij goedkoop (ong. €500/maand exclusief), maar ook buiten de campus verwacht ik zoiets wel te kunnen vinden, voor een hogere prijs maar op een leukere locatie–Wako is een klein beetje saai. Het enige echte minpunt is dat het bijzonder slecht geïsoleerd is (een algemeen Japans euvel), waardoor het ‘s nachts flink afkoelt. Er is wel verwarming en airconditioning, maar die stookt of koelt dus vooral ook de omgeving.

De keuken is goed voorzien, zeker met wat ik zelf allemaal heb meegenomen, koken doe ik tot nu toe echter weinig. Het “restaurant” op de campus is heel behoorlijk, zeker voor Nederlandse standaarden, en goedkoop, en het is gezelliger om met collegae te eten. Meestal werk ik daarna nog een uur of twee. Ik mis een kookclub! Ik heb alleen geen mooie eettafel, maar picknicken moet kunnen.

  7 Responses to “Huis thuis”

 1. Asjemenou, alles in een kast en veel plaats voor je kleinoden.
  Beetje saai zo? Of toch…

 2. Dat heb ik speciaal voor jou gedaan. Normaal is het ‘gezelliger’!

 3. Ha Aron, reageer ik ook eens ‘n keer. Hoewel de stokpaarden van rechts irritant zijn, zijn die van links minstens zo irritant. En ook het z.g. midden kan er wat van met bijvoorbeeld de reuze belangrijke Hedwige-polder. Ik zie dan ook vooral een nog grotere puinhoop en veel uitstel zonder dat we daar veel mee opschieten. Dus of het een felicitatie waard is?

  Had je overigens nog de volgende vraag gesteld:
  Krijg je met deze lui te maken? (hoop dat het goed gaat met de tags)

  red-wine-and-the-secret-of-superconductivity

  • Hallo Valk,

   Als het allemaal wel was gelukt, had het nog weinig uitgemaakt. Zolang er geen structurele hervormingen komen, blijven het kruimeltjes. Ik zag gisteren bijvoorbeeld dit filmpje:
   http://www.youtube.com/watch?v=NWX31szFt6Y
   En over de aftocht van een professioneel racist kan ik echt alleen maar blij zijn. Graag weer een vrij en open land, dan kom ik misschien nog een keertje terug.

   En over die alcoholistische supergeleiders: excuus, jouw mail kwam in een hele drukke tijd. Die groep zit niet hier in Tokyo, maar misschien kom ik ze een keertje tegen. Het is verder vooral een leuk en niet een bijster belangrijk resultaat. Ze hadden laatst een follow up:
   http://arxiv.org/abs/1204.0190
   Het gaat om het zuur in de wijn (of andere vloeistof). Dit zorgt voor een betere verdeling van een teveel aan ijzeratomen, waardoor de supergeleidende eigenschappen minder verstoord worden.

   • Tja, ik weet niet waar je de wijsheid vandaan hebt en je kunt veel op W tegen hebben maar een “professioneel racist” is hij niet. Zelfs geen onprofessionele.

 4. Hoi Aron, Leuk om je blog te lezen! Je mist niets van het nieuws in NL zo te zien. We zijn niet trots op (eufemisme) wat er hier gebeurt…
  Heb je al een leuk nieuw Japans recept kunnen ontdekken? Wellicht in het Campus restaurant?
  Ik kijk uit naar je volgende berichten. Hartelijke groeten uit Muiden, Anja

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2,869 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

   
© 2012 Aron Beekman Suffusion theme by Sayontan Sinha