Deze nacht is bekend geworden dat aan Tokyo de Olympische Zomerspelen van 2020 zijn toegekend. Daarmee is dan gelukt wat vier jaar geleden ontglipte aan Rio de Janeiro (Spelen 2016). Tokyo organiseerde de Spelen eerder in 1964, toen als showcase voor de heropbouw na de oorlog, met voor Nederland de legendarische overwinning van Anton Geesink (hier nog altijd bekend) en voor Nereus de zilveren medaille van Steven Blaisse en Ernst Veenemans.

De reacties en meningen voor- en achteraf zijn verdeeld, maar er lijkt toch flink wat enthousiasme te zijn ontstaan. Velen vrezen grootschalige bouwprojecten die de stad jarenlang ontregelen, denkend aan bijvoorbeeld de Namboku (noord-zuid) metrolijn die is aangelegd voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2002. Maar voor 2020 zullen de meeste activiteiten buiten het directe centrum plaatsvinden, zo’n 85% zal geconcentreerd zijn binnen 8km van het Olympisch Dorp dat gesitueerd zal zijn op het kunstmatige eiland Odaiba, dat op dit moment met veerpont of monorail bereikbaar is.

Een aantal gave locaties zijn:

  • Judo net als in 1964 in de Nippon Budokan, de bekendste arena voor gevechtsporten én muziekconcerten.
  • Boksen in Kokugikan, de sumo-arena.
  • De wielrenwegwedstrijd start in en rond het Keizerlijk Paleis.
  • Het schieten vindt net als in 1964 plaats in Asaka, op een steenworp afstand van mijn werk in Wako.
  • Gewichtheffen in het Tokyo International Forum (waar dit weekend het jazzfestival is).
  • Het roeien vindt helaas niet plaats op de Olympische roeibaan in Toda (aan mijn standaard wielrenroute), maar op een recht stuk water tussen twee kunstmatige eilanden in de baai van Tokyo, dat ze gaan afdammen.

Veel informatie op de officiële website

  2 Responses to “Olympische Spelen Tokyo 2020”

  1. Hoe zit het met de wind bij de roeibaan? (richting en sterkte) Begreep dat het in ’64 een boeienpot was.

  2. Dat is een goede vraag. Ten eerste hebben ze het in hun hoofd gehaald om de laatste week van juli en de eerste week van augustus uit te kiezen voor de Spelen, zeker de heetste en vochtigste tijd van het jaar. Dat zal een enorme invloed hebben. Er is wat aardige informatie in dit officiële document (pdf 20MB, pagina 10). De gemiddelde maximumtemperatuur is daar 32 graden, en de gemiddelde luchtvochtigheid 60-70%. Gevoelsmatig is het nog wat erger.

    Verder is er in de zomer meestal niet zoveel wind, behalve bij een onweersbui in de namiddag. Vaak heb je in Tokyo een aflandige wind in de ochtend die rond het middaguur vrijwel volledig omdraait. De roeibaan ligt evenwel in/naast zee, dus mogelijk wat andere omstandigheden. Volgens hetzelfde staatje is in Tokyo de “gemiddelde windrichting” (wat dat ook mag zijn) zuid, met snelheid 14 km/u = 4 m/s = 8 knopen = 3 Beaufort. Dat is nagenoeg dwars op de baan. Aangezien de baan in de zee wordt aangelegd, neem ik aan dat die behoorlijk diep en breed zal zijn, en geen stroming zal hebben.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2,809 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

*

   
© 2012 Aron Beekman Suffusion theme by Sayontan Sinha